Homepage

Tel. +(32) 02 / 767 07 31    GSM +(32) 0475 / 60 01 77

Als je het bos door de bomen niet meer ziet : DVD of BluRay

DVD heeft de VHS-videoband volledig vervangen.
Er is ook nog de Blu-Raydisc, de harddisk en andere dragers.
Is een BluRay echt zoveel beter in kwaliteit dan een DVD?

Het antwoord is: "niet altijd..."

Wat is eigenlijk het verschil tussen BluRay en DVD?
Een dvd wordt gelezen met een rode laserstraal die een lange altitude heeft.
De straal botst als het ware zeer ver uit elkaar op het schijfje en kan zo maximaal 4,7 Gb informatie lezen.
Een BluRay wordt gelezen met een blauwe straal die een korte altitude heeft.
De straal botst daardoor ongeveer 5 keer vaker op het schijfje en kan zo tot 25 Gb informatie lezen, meer dan 5 keer de hoeveelheid van een dvd.
Het enige verschil tussen een dvd en een BluRay is dus de geheugencapaciteit,... en dit heeft op zich niets met de kwaliteit van het beeld te maken.
Zo zou je bijvoorbeeld een aantal oude VHS banden kunnen overschijven naar een BluRay waardoor je veel VHS-banden op dit schijfje kan krijgen maar dit verbetert helemaal niet de kwaliteit.
Waarom bevat een film op BluRay dan zo vaak mooiere en scherpere beelden?
Omdat de film die in hoge resolutie is opgenomen en dus hoge kwaliteit, veel meer geheugencapaciteit vergt om op een drager te krijgen en hiervoor dus noodgedwongen gekozen wordt voor de BluRay. Een korte film in hoge kwaliteit die alles samen niet meer dan 4,7 Gb geheugen in beslag neemt, kan dus perfect op een dvd gezet worden en erg scherpe beelden weergeven.

Ook het scherm waarop de film wordt afgespeeld is van belang. Een BluRay afspelen in High Definition op een TV-scherm dat niet HD-ready is, zal dan ook minder scherpe beelden weergeven dan op een HD-ready scherm.

Dus, onafhankleijk van elkaar heb je
de kwaliteit waarmee de film is opgenomen en gemonteerd,
de videodrager waarop de film staat,
het scherm waarop de film wordt weergegeven.
Het ene heeft dus met het andere niets te maken.
Wil je optimale kwaliteit, dan moet de film opgenomen en gemonteerd zijn in HD, op een BluRay staan als het geheugengebruik meer is dan 4,7 Gb en op een HD-ready scherm worden afgespeeld.

Er bestaan verschillende soorten DVD’s:

  • DVD-video : de DVD die je in de winkel koopt met bvb een speelfilm op
  • DVD-R : opneembare DVD (er zijn twee soorten : plus-R en min-R)
  • DVD-RW : herhaald opneembare DVD (er zijn twee soorten : plus-RW en min-RW)
  • DVD-ram : heropneembaar met montagemogelijkheden (te vergelijken met een harde schijf)

Waarop letten als je een DVD-speler koopt?

Let op welke schijfjes het toestel kan weergeven en welke niet.
Een aantal toestellen geeft enkel DVD weer, namelijk de geperste schijfjes die je in de winkel koopt met bvb een speelfilm op (=DVD-Video)
Als je ook gebrande dvd's (DVD-R of -RW) wilt afspelen moet dit expliciet vermeld staan op het toetsel of de gebruiksaanwijzing.
Laat u dus niet verleiden tot de aankoop van een goedkoper toestel dat enkel DVD-Video weergeeft en niet DVD-R!
Het beste is om een Blu-Ray speler te kopen. Deze geeft alle soorten dvd's weer EN de Blu-Ray disc.

Over de drager Blu-Ray Disc !

Als je dacht dat dvd nu hét medium is, dan heb je het mis.
Op een dvd-schijfje kan nu in normale stand 4,7 Gb informatie.
Dit is onvoldoende voor opnames die gebeuren in HD (High Definition).
De HD-kwaliteit is merkelijk stukken beter maar dit vergt ook meer geheugencapaciteit.
Het Blu-ray schijfje is even groot als de huidige CD en DVD maar bevat veel meer informatie omdat de putjes die de digitale informatie bevatten, kleiner zijn en korter bij elkaar kunnen staan. Dit komt omdat er belicht wordt met blauw licht in plaats van rood. Blauw licht heeft namelijk een kleinere golflengte en kan dus vaker botsen op het schijfje en meer informatie detecteren. De capaciteit verhoogt hierdoor tot meer dan het tienvoudige. De beelden worden net als bij DVD in de vorm van MPEG-2 opgeslagen. De eerste toestellen worden al enige tijd op de markt aangeboden. De blu-ray-spelers/recorders kunnen ook de 'oude' DVD's afspelen. Een blu-ray disc kan je niet afspelen met de huidige dvd-spelers.

HD of SD (Standard Definition)

Onze opnames gebeuren op ProHD, High Definition of Standard Definition. Opnames die in HD (High Definition) zijn gemaakt, nemen zodanig veel geheugen in beslag dat er op een DVD-schijfje slechts een kleine 25 minuten film op kan. High Definition opnames die ook in HD werden gemonteerd en in deze hoge definitie worden afgeleverd, kunnen alleen maar op een Blu-Ray Disc. Veel consumenten kunnen deze schijfjes nog niet afspelen. Bovendien moet je scherm ook HD kunnen weergeven anders heeft het geen zin. De camera's en de montage-apparatuur in HD zijn minstens dubbel zo duur en dit moet aan de consument worden doorgerekend. De lege Blu-Ray discs die we dan moeten branden, kosten momenteel meer dan 20 keer meer dan een lege DVD. Ons eindproduct wordt hierdoor dus gigantisch duurder. Wij wachten nog wat af tot de prijzen zijn gezakt en tot de meeste consumenten overgeschakeld zijn op HD. Zolang blijven wij filmen en monteren in SD wat nog steeds een erg goede kwaliteit oplevert. Wil u alles toch in HD? Geen probleem, dit is uiteraard ook mogelijk. Wie u een film van meer dan een half uur in HD aflevert op een DVD levert eigenlijk een gecomprimeerde versie af, wat de kwaliteit aanzienlijk doet dalen, of de beelden werden bij de montage omgezet naar Standard Definition. Het is anders onmogelijk om zo'n lange film op een DVD te krijgen in HD.

HISTORIEK

Toen Warner Bros begin januari liet weten te stoppen met HD-DVD, trokken onweerswolken zich boven het HD-DVD-kamp samen. Op 19 februari 2008 viel het doek definitief, toen Toshiba meedeelde de productie van HD-DVD te stoppen. Kort daarop maakte Microsoft bekend de HD-DVD-speler voor de XBox 360 niet langer te leveren.
Op 18 april 2006 ging de verkoop van HD-DVD-producten officieel van start. Daarme heeft de HD-DVD een actief leven gekend van minder dan twee jaar. Een zo korte levenscyclus als de HD-DVD is niet eerder voorgekomen.
Al bij al neemt het besluit bij de consument de nodige onzekerheid weg: twijfels over welk systeem het beste is, HD-DVD of Blu-ray, zijn vanaf nu verleden tijd. De vraag is alleen nog of en wanneer u een HD-speler gaat kopen. Wie inmiddels al in een HD-DVD-product heeft geïnvesteerd, is natuurlijk de dupe en kan hoogstens nog voordeel halen door goedkoop HD-DVD's te kopen of voor weinig geld een speler op de kop te tikken.

BRANDEN

Wat betreft het zelf op schijf branden van films in HD zijn er nu twee opties: de film in HD op een DVD zetten, of op Blu-ray. Op een DVD (4,7 Gb) past ongeveer 45min film in de hoogste kwaliteit. Een Blu-ray, die een capaciteit heeft van 25 Gb, laat de langste film toe. Wellicht ten overvloede: een DVD-schijfje dat een film in HD bevat kan niet in een gewone DVD-speler worden afgespeeld. Afspelen kan wel in de computer waarop de software is geïnstalleerd waarmee de film werd gemonteerd.

CONCURRENTIE

Telkens wanneer elkaar concurrerende producten op de markt worden gebracht, vragen velen zich af of de industrie nu niets van het verleden heeft geleerd. De consument zit in elk geval niet te wachten op twee onderling niet-uitwisselbare systemen. Toch is het voor een groep fabrikanten van groot belang om het eigen systeem op de markt te zetten. Het belang van de consument lijkt hierbij ondergeschikt. Want wint jouw systeem, dan zullen fabrikanten die van jouw patenten gebruik maken hiervoor moeten betalen.

Terug naar boven naar boven

DVD info

In 2001 deed DVD zijn intrede.
Ondertussen is er ook al de harddisk-recorder en de Blu-Ray-Disk.
Voor de consument rees de moeilijke keuze :

Welk toestel moet je nu kopen?